logo

chemie

chemie

Iedereen kent het wel. Je ontmoet een leuke man of vrouw en je lichaam begint spontaan gek te doen. Je wordt onrustig en je hart gaat sneller kloppen. En dat terwijl je elkaar nog helemaal niet ontmoet hebt. Is dit nou liefde op het eerste gezicht?
Nee, helaas niet. Wat je voelt is geen liefde, maar chemie. Je weet dat je iemand hebt gezien die wel eens interessant kan zijn. De gevoelens die je ervaart (een sneller kloppend hart, klamme handen en verwijde pupillen), worden veroorzaakt doordat het lichaam het hormoon noradrenaline afgeeft. Er is een seksuele aantrekkingskracht en je wil de persoon in kwestie van dichterbij leren kennen. Tijd voor een date dus! Daar kom ik een volgende keer op.
Nu even terug naar de chemie an sich. Aantrekkingskracht. Een pracht van een woord, vindt je niet? Ik las in een artikel dat een ééndimensionaal ‘model’ van aantrekkingskracht altijd incompleet is. Het is niet alleen geld, niet alleen uiterlijk of innerlijk, enzovoorts enzovoorts. Gelukkig maar, toch?
De vraag is wat het dan wel is? Hou je vast. Komt ie:
Innerlijk is enorm belangrijk voor iemands aantrekkingskracht. Is die persoon:
Attent en aardig? Doet hij lieve dingen voor jou, of laat hij zien dat hij een groot hart heeft? Of is hij bot en ronduit onaardig? Bescheiden of ijdel? Zelfverzekerd of depressief? Durft hij oogcontact met je te maken en je te laten merken dat hij voor je wil gaan?
Uiterlijk. En niet zo’n beetje ook. Terwijl je dit leest, zijn tientallen wetenschappers studies aan het uitvoeren naar uiterlijk en aantrekkingskracht. En dat is niet omdat er uit eerdere onderzoeken niets uitkwam. Nee, er zijn een hele hoop onderzoeksresultaten die erop wijzen dat uiterlijk wel degelijk belangrijk is. Kort samengevat en algemeen gesproken, kan je uiterlijk dus niet negeren. Maar daar alleen mee bezig zijn? Dat helpt ook niet. Want er zijn nog meer dingen die meespelen bij hoe aantrekkelijk je gevonden wordt. Zoals bijvoorbeeld je sociale status. Ik las ook dat mensen de mening van anderen gebruiken om zichzelf tijd te besparen. Beetje kort door de bocht wellicht, maar er zit wel wat in. Als we zien dat iemand veel vrienden heeft, gaan we er haast automatisch van uit dat die persoon tof is.
En tussen de seksen gaan we ervan uit dat een man of vrouw met veel aanbidders wel iets heel bijzonders moet hebben. Weet je nog, op de middelbare school?
Er was altijd die ene jongen waar alle meisjes in de klas wel een kusje van wilden.
Omgekeerd was er één meisje waarvan alle jongetjes spontaan een rood hoofd kregen, als ze alleen maar hun kant op keek.
Als je zo’n aantrekkelijk jongetje of meisje in een andere klas zet, kan het effect ineens zijn uitgewerkt. Want een gedeelte hiervan wordt bepaald door de populariteit. Dit wordt sociale bewijslast genoemd. Zien mensen dat anderen je aantrekkelijker vinden, dan wordt je in hun ogen ook aantrekkelijker.
Je kwaliteit van leven telt ook mee. Stel:
Je kent een man die knap en lief is. Daarnaast heeft hij een hoop vrienden.
Maar doorgaans zit hij de hele dag op de bank. Hij kijkt een beetje tv, hij drinkt een biertje. Zijn vrienden komen langs en af en toe gaat hij naar de kapper om zijn perfecte haartjes bij te laten werken. En dat is alles wat hij doet. Zou je dat heel aantrekkelijk vinden?
Als je bent zoals de meeste vrouwen, wil je een man die wat doet met zijn leven. En dat willen mannen omgekeerd ook. Ze willen graag die sterke, onafhankelijke vrouw die wat van haar leven maakt. Die niet terugschrikt om nieuwe dingen te ondernemen. Die leuk is in de omgang, maar die ook in is voor het beleven van avonturen.
En dan seksualiteit. Dit is iets wat je niet moet onderschatten.
Durf jij een man te laten merken dat je hem leuk vindt?
Durf je te flirten, of je seksueel te gedragen?
Hoe je een man aanraakt, beïnvloedt enorm of hij je aantrekkelijk vindt.
Ik heb een boel gelezen en ben ook een hoop wijzer geworden. Maar rest mij wel de vraag:
Als chemistry ofwel aantrekkingskracht niet tegen te houden is. Dat het een hormonaal proces is in je lichaam die een haast unstoppable urge creëert, naar jou. Wat betekent dat dan? Voor ons? Wanneer voel je vlinders? Wanneer is dat voorbij en wat als je dan nog steeds gek op diegene bent, weet je dan dat het ware liefde is of komt het in de buurt van wat we denken dat ware liefde is? Wat als de chemistry blijft? En je voortdurend en alleen maar kan denken aan wanneer je hem of haar weer ziet? Voelt, ja, dat ook vooral? Dat zijn of haar aanrakingen je echt in vuur en vlam zetten, maar echt, ultieme onverzadigbare begeerte en the sky is bij ons juist niet de limit? Tot de maan en ver, ver daarbuiten. Verlangen naar verlangen. Naar jou, jou, jou.
Ik zie je en kus je lippen en als vanzelf raakt mijn tong de jouwe. Hoe heerlijk tongen we. Hoe je mijn billen vastpakt, mij tegen je aan drukt, je stijve, ik voel je. Dat moment, ja, dat moment precies.
Petje af voor wie het wel lukt. Want hoe ik ook probeer. Hoe ik het ook went of keer. Inmiddels weet ik, wens ik, ervaar ik, geloof ik:
I can’t compete with chemistry.
Impossible to beat.
It will always win.

N/A

Alle illustraties door Puck Rietveld

Comments are closed.